Προβλήματα κροταφογναθικής άρθρωσης

Τι είναι η κροταφογναθική άρθρωση;

 

 

Είναι η άρθρωση που συνδέει την κάτω γνάθο, δεξιά και αριστερά, με το κεφάλι (κρανίο) και βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το αυτί.

 

 

Μεταξύ των δύο αρθρικών επιφανειών υπάρχει ένας δίσκος (μηνίσκος) ο οποίος τις προστατεύει. Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί, αρκεί να βάλετε την άκρη του δακτύλου σας μπροστά από το αυτί ανοιγοκλείνοντας το σαγόνι, και να ψηλαφίσετε την κίνηση μεταξύ της κάτω γνάθου και του υπόλοιπου κρανίου.

Που οφείλονται τα πιο συχνά προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης;

 

 

Συχνά οφείλονται είτε σε προβλήματα του δίσκου (μηνίσκου) και των συνδέσμων της άρθρωσης, είτε σε προβλήματα των μυών της μάσησης.

 

Τα πιο πάνω προβλήματα έχουν σχέση με την οδοντική σύγκλειση (δηλαδή ο τρόπος που κλείνουν τα δόντια), τη δυσλειτουργία και τον αυξημένο τόνο των μυών της μάσησης -ψυχογενούς η νευρογενούς αιτιολογίας- και τις κακές συνήθειες όπως το τρίξιμο των δοντιών.

 

Λιγότερο συχνά, τα προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης οφείλονται σε συστηματικά νοσήματα (ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, κτλ.) ή σε τοπική παθολογία (κατάγματα, όγκοι, κτλ).

Πως εκδηλώνονται τα πιο συχνά προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης;

 

 

Σε μια υγιή άρθρωση, οι λειτουργίες της μάσησης και ομιλίας, εκτελούνται χωρίς προβλήματα. Στην παθολογική άρθρωση μπορεί να εμφανιστεί πόνος, θόρυβος κατά την κίνηση της κάτω γνάθου, και περιορισμός στο άνοιγμα του στόματος.

 

Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή οξύς και να εμφανίζεται από μόνος του, κατά την κίνηση της γνάθου ή κατά την ψηλάφησή της. Ο πόνος εντοπίζεται είτε τοπικά είτε επεκτείνεται στους μύες και τους ιστούς της γύρω περιοχής του τραχήλου και του αυχένα.

 

Πολύ συχνά κατά το άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος, και κατά τη μάσηση, ακούγονται θόρυβοι (κλικ) που οφείλονται κατά κανόνα σε ασύγχρονη κίνηση του παθολογικού μηνίσκου χωρίς να υποδηλώνουν σοβαρότερη παθολογία και χωρίς να υπάρχει φόβος εξαρθρήματος.

 

Ο περιορισμός στο άνοιγμα του στόματος, πολλές φορές είναι αρκετά έντονος και δημιουργεί δυσκολία ακόμα και στη διατροφή του ασθενή.

Τι θα πρέπει να σας οδηγήσει στον γναθοπροσωπικό χειρουργό;

 

 

Ο πόνος, ο θόρυβος και η δυσκολία στην κίνηση της κάτω γνάθου. Ο γναθοπροσωπικός χειρουργός μετά από κλινική και ακτινολογική εξέταση (πανοραμική, αξονική, μαγνητική), θα αναγνωρίσει την αιτία του προβλήματος και θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Ποια είναι η θεραπεία για τα προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης;

 

 

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την σωστή αναγνώριση της αιτίας του προβλήματος.

 

Σε περιπτώσεις που τα προβλήματα οφείλονται στην οδοντική σύγκλειση αρχικά η αντιμετώπιση είναι συντηρητική όπως ξεκούραση, περιορισμός κινήσεων και ειδικές ασκήσεις. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν,ο γναθοπροσωπικός χειρουργός θα παραπέμψει τον ασθενή σε άλλους ειδικούς που είναι αρμόδιοι για τις κατάλληλες θεραπείες, όπως χρήση οδοντικών ναρθήκων, ορθοδοντική θεραπεία ή οδοντική αποκατάσταση.

 

Εφόσον διαπιστωθούν νευρογενή ή ψυχογενή αίτια (άγχος, προβλήματα οικογενειακά, επαγγελματικά, προσωπικά), αρχικά η αντιμετώπιση είναι και πάλι συντηρητική (ξεκούραση, περιορισμός κινήσεων, ειδικές ασκήσεις) μαζί με μία προσπάθεια περιορισμού του στρες. Εάν τα συμπτώματα είναι πιο ισχυρά και επίμονα, ενδείκνυται η κατάλληλη μακροχρόνια αγωγή με μυοχαλαρωτικά, μουμοποιητικά μυών (botox), ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα με πολύ καλά αποτελέσματα.

Πότε χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση;

 

 

Σπάνια πλέον επιλέγεται η λύση της χειρουργικής αποκατάστασης του φθαρμένου δίσκου (μηνίσκου) ή άλλες πιο πολύπλοκες επεμβάσεις αρθροπλαστικής.

 

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία των τελευταίων χρόνων, η ανοικτή χειρουργική αντιμετώπιση δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, έχοντας υψηλό ποσοστό υποτροπής, και για αυτό χρησιμοποιείται πλέον σαν έσχατη λύση.

 

Αντίθετα, προτιμάται η αρθροσκόπηση της κροταφογναθικής άρθρωσης, μία διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδος, που είναι ελάχιστα παρεμβατική, γίνεται με μέθη ή γενική αναισθησία και δεν απαιτείται νοσηλεία (επέμβαση μιας ημέρας).

Τι πρέπει να συγκρατήσετε

 

 

Παρόλο που δεν υφίσταται μεγάλες δυνάμεις όπως άλλες αρθρώσεις στο σώμα, η κροταφογναθική άρθρωση συχνά δημιουργεί προβλήματα με σημαντικές επιπτώσεις.

 

Έχει πόνο, δυσκολεύει την μάσηση, περιορίζει το άνοιγμα του στόματος, παράγει ενοχλητικό θόρυβο (κλικ) και μπορεί να φέρει πονοκέφαλο και πόνο στον αυχένα.

 

Ο γναθοχειρουργός έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να διαγνώσει το πρόβλημα και την αιτία του και να προτείνει την κατάλληλη αγωγή για την θεραπεία του.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ δεν προορίζoνται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας αλλά παρέχονται μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας να επικοινωνείτε πάντα με το στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό.