Πολλαπλές εξαγωγές και φατνιοπλαστική

Σε ηλικιωμένους ασθενείς, εφόσον το επιτρέπει η γενική τους υγεία, μπορεί να προγραμματιστούν να γίνουν όλες οι εξαγωγές των δοντιών που χρειάζονται σε μία επίσκεψη από τον στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό και να τοποθετηθεί άμεσα μία οδοντοστοιχία που έχει προετοιμάσει ο οδοντίατρος.

 

Πολλές φορές όμως μετά από τις εξαγωγές των δοντιών η επούλωση του οστού των γνάθων δεν γίνεται ομαλά και έτσι η οδοντοστοιχία, παρότι έχει προσαρμοστεί από τον οδοντίατρο, δεν μπορεί να εφαρμόσει σωστά. Έτσι λοιπόν, είτε στην ίδια συνεδρία με τις εξαγωγές όταν οι ανωμαλίες είναι πολύ εξεσημασμένες είτε μετά από το κατάλληλο χρονικό διάστημα ώστε να έχει ολοκληρωθεί η οστική ανάπλαση ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός προχωράει στη διόρθωση των ανωμαλιών των φατνίων (φατνιοπλαστική).

Η επέμβαση των εξαγωγών και της φατνιοπλαστικής είναι απλή, γρήγορη, ανώδυνη και γίνεται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία. Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής γίνονται οι εξαγωγές και εφόσον έχει κριθεί απαραίτητο και η λείανση των οστικών ανωμαλιών στις περιοχές των εξαγωγών (φατνιοπλαστική).

 

Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης και τη συρραφή τοποθετείται η άμεση οδοντοστοιχία και έτσι ο ασθενής καλύπτεται τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά. Σταδιακά εμφανίζεται ένα μικρό εσωτερικό και εξωτερικό πρήξιμο αντίστοιχα με την περιοχή της επέμβασης, μία ελαφριά δυσφορία, ακόμα και ένα τοπικό αιμάτωμα (μελανιά). Τα συμπτώματα χειροτερεύουν τις επόμενες 24-48 ώρες και στη συνέχεια αρχίζουν αργά και σταθερά να υποχωρούν. Η φυσιολογική μετεγχειρητική εξέλιξη προϋποθέτει την συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες που θα του έχουν δοθεί. Τα ράμματα, αν δεν είναι απορροφήσιμα, αφαιρούνται σε 7 μέρες.

 

Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων και την υποχώρηση των συμπτωμάτων, η ολική οδοντοστοιχία τροποποιείται από τον γενικό οδοντίατρο για καλύτερη εφαρμογή.

 

Αν η φατνιοπλαστική δεν γίνει κατά τη διάρκεια των εξαγωγών τότε προγραμματίζεται μετά την ολοκλήρωση της οστικής επούλωσης στη περιοχή των εξαγωγών και γίνεται με την ίδια διαδικασία που περιγράφτηκε πιο πάνω.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ δεν προορίζoνται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας αλλά παρέχονται μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας να επικοινωνείτε πάντα με το στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό.