ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ;

Η γναθοχειρουργική ή καλύτερα η στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική, είναι η ειδικότητα που ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων παθήσεων, τραυμάτων, δυσμορφιών και αισθητικών προβλημάτων του στόματος, των δοντιών, των γνάθων και του προσώπου.

^

ΕΙΝΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ;

Αρχικά ξεκίνησε σαν ειδικότητα της οδοντιατρικής προσπαθώντας να καλύψει τις χειρουργικές της ανάγκες μέσα στο στόμα. Σταδιακά έχει φτάσει να αντιμετωπίζει νοσήματα και βλάβες όλων των περιοχών του προσώπου, με αποτέλεσμα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης), να αποτελεί ειδικότητα και της ιατρικής.

^

ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ

ΕΝΑΣ ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ;

Ο γναθοχειρουργός ή στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι ένας εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένος χειρουργός. Μπορεί να αντιμετωπίσει από τα πιο απλά περιστατικά, όπως μία δύσκολη εξαγωγή δοντιού, μέχρι και τα πιο περίπλοκα, όπως εκτομή κακοήθων όγκων, φροντίζοντας και την άμεση λειτουργική και αισθητική τους αποκατάσταση. Ετσι είναι σε θέση:

• να αφαιρέσει έγκλειστα δόντια (έγκλειστους φρονιμίτες) σε λίγα μόνο λεπτά και με ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ασθενή.
• να αποκαλύψει έγκλειστα δόντια για να μπορέσει ο ορθοδοντικός να τα τραβήξει στη σωστή τους θέση ώστε να γίνουν λειτουργικά και χρήσιμα.
• να αφαιρέσει κύστεις και άλλες καλοήθεις βλάβες από τα οστά των γνάθων και τα μαλακά μόρια του στόματος.
• να τοποθετήσει οδοντικά εμφυτεύματα με απόλυτη χειρουργική ακρίβεια σύμφωνα με το σχέδιο θεραπείας που θα έχει αποφασίσει με την συνεργασία άλλων ειδικών συναδέλφων (γενικός οδοντίατρο, προσθετολόγο, κα). Στόχος να αποκατασταθεί λειτουργικά και αισθητικά με τον ιδανικότερο, για τον ασθενή, τρόπο η έλλειψη ενός ή περισσότερων φυσικών δοντιών.
• να αποκαταστήσει τις ελλειμματικές άνω και κάτω γνάθους με κατάλληλα μοσχεύματα ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν είτε κλασσικές προσθετικές εργασίες είτε οδοντικά εμφυτεύματα με σκοπό την αποκατάσταση της μάσησης και ομιλίας του ασθενή.
• να αντιμετωπίσει συντηρητικά και χειρουργικά οξείες και χρόνιες φλεγμονές και μολύνσεις στη στοματογναθοπροσωπική περιοχή (αποστήματα, ιγμορίτιδα από δόντι, οστεονέκρωση από διφωσφωνικά ή ακτινοβολία, κ.α).
• να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μικρά και μεγάλα τραύματα στο κεφάλι, πρόσωπο, γνάθους, στόμα και δόντια.
• να διορθώσει με τις κατάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις (ορθογναθική) συγγενείς ή και επίκτητες ανωμαλίες των δύο γνάθων και να αποκαταστήσει το λειτουργικό ή αισθητικό πρόβλημα του ασθενή.
• να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει, τόσο συντηρητικά όσο και χειρουργικά, διαταραχές της λειτουργίας και άλλες παθολογικές καταστάσεις της κροταφογναθικής άρθρωσης.
• να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον άτυπο προσωπικό πόνο.
• να αντιμετωπίσει σε συνεργασία και με άλλους ειδικούς τον καρκίνο του στόματος και της ευρύτερης περιοχής.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ δεν προορίζoνται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας αλλά παρέχονται μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας να επικοινωνείτε πάντα με το στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό.

^