ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή με τη βασική της έννοια αναφέρεται στην ανάγκη πρόσληψης υγρών και τροφής, “καυσίμων” που χρειαζόμαστε για να επιζήσουμε.
Μετά από μία ασθένεια ή μία χειρουργική επέμβαση επόμενο είναι οι διατροφικές μας ανάγκες να αυξάνονται, η μάσηση και η κατάποση όμως μετά από μία επέμβαση στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά λόγω της παρουσίας των χειρουργικών τομών και του  μετεγχειρητικού πρηξίματος. Θα χρειαστεί λοιπόν ιδιαίτερη προσπάθεια από τον ασθενή για να καταφέρει να τραφεί σωστά και να ικανοποιήσει τις αυξημένες θρεπτικές του ανάγκες.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό είναι το νερό. Σε γενικές γραμμές, ο μέσος ενήλικας πρέπει να πίνει 6-8 ποτήρια υγρών ημερησίως. Αν και το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί μετά από μία χειρουργική επέμβαση ή λόγω ασθένειας, πυρετού κλπ, 2 λίτρα υγρά είναι ένας καλός γενικός κανόνας. Οι συνολικές ανάγκες θερμίδων μας μπορεί να υπολογιστούν περίπου στις 30-35 ανά κιλό βάρους ανά ημέρα. Για ένα μέσο ενήλικα λοιπόν είναι περίπου 2000 θερμίδες. Οι ανάγκες για πρωτεΐνες αυξάνονται περαιτέρω μετά τη χειρουργική επέμβαση καθώς και για την περίοδο της επούλωσης.

^

ΜΙΚΡΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

Μία μικρή χειρουργική επέμβαση στο στόμα, όπως η αφαίρεση δοντιών, η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, η βιοψία και παρόμοιες διαδικασίες δεν δημιουργούν κάποια αύξηση στις διατροφικές σας ανάγκες. Ο γναθοχειρουργός θα σας προτείνει, όμως, μία διατροφή με πολλά υγρά και μαλακές τροφές για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα και να αποφευχθεί ο ακούσιος τραυματισμός της χειρουργημένης περιοχής. Για λίγα 24ωρα θα πρέπει να αποφεύγονται  δραστηριότητες που μπορεί να διαταράξουν την πήξη και την επούλωση όπως είναι η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, η χρήση καλαμακίου, το έντονο βούρτσισμα και το έντονο ξέπλυμα του στόματος.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ δεν προορίζoνται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας αλλά παρέχονται μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας να επικοινωνείτε πάντα με το στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό.

^