Καρκίνος του στόματος

Ποιοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του στόματος;

 

Η διεθνής βιβλιογραφία και οι έρευνες είχαν αρχικά προσδιορίσει ότι, οι σημαντικότεροι παράγοντες στην ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου του στόματος, ήταν το πολύ ποτό και το κάπνισμα, σε άτομα μεγαλύτερα των 40 ετών.

 

Παρ’ ότι το κάπνισμα και το πολύ ποτό εξακολουθούν να είναι παράγοντες μεγάλου κινδύνου, διαρκώς μεγαλώνει το ποσοστό των ασθενών που είναι μικρότερης ηλικίας, υγιείς, μη καπνιστές. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο ιός human papilloma version 16, που είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος, ευθύνεται για αυτή την αύξηση ανάμεσα στα νεαρά άτομα. Για τον καρκίνο του στόματος, έχουν ακόμη ενοχοποιηθεί και οι τσίχλες νικοτίνης, παρ’όλο που οι εταιρίες τις προωθούν ως εναλλακτικά του καπνίσματος.

 

Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση του καρκίνου του στόματος είναι τα φυσικά τραύματα στη στοματική κοιλότητα, οι μολύνσεις, η κακή στοματική υγιεινή και η διατροφή. Παρόλα αυτά η έρευνα δεν έχει καταλήξει οριστικά για την ενοχή τους.

Ποιος είναι ο ρόλος του γναθοπροσωπικού χειρουργού;

 

 

Ο οδοντίατρος και ο γναθοπροσωπικός χειρουργός έχουν την απαιτούμενη γνώση και την εμπειρία για να αξιολογήσουν την κατάσταση στο στόμα σας, σε μια συνηθισμένη επίσκεψη στο ιατρείο. Σε περίπτωση που ανήκετε σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου (καπνιστής, πότης, κτλ), θα πρέπει να εξετάζεστε κάθε χρόνο.

 

Αν ο γναθοπροσωπικός χειρουργός αποφασίσει ότι κάποια βλάβη είναι ύποπτη, θα διενεργήσει βιοψία της βλάβης που όχι μόνο θα βοηθήσει να διαγνωσθεί το πρόβλημα αλλά θα δώσει, μαζι με άλλες εξετάσεις, τη δυνατότητα στο γιατρό να διαμορφώσει το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

 

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής άλλωστε, επιβεβαιώνει ότι όταν ο καρκίνος του στόματος ανιχνευθεί νωρίς, οι πιθανότητες επιβίωσης βελτιώνονται σημαντικά και οι επιπτώσεις στην υγεία μειώνονται. Άλλωστε, τα επίπεδα θανάτου που συνδέονται με αυτό τον καρκίνο είναι σχετικά ψηλά, όχι γιατί είναι δύσκολο να διαγνωσθεί, αλλά επειδή συχνά ανακαλύπτεται αργά, αφού έχει ήδη αναπτυχθεί και επεκταθεί.

Πως μπορείτε να αυτο-εξεταστείτε;

 

Προτείνεται να εξετάζετε τον εαυτό σας μία φορά το μήνα μόνοι σας, χρησιμοποιώντας ένα δυνατό φακό και ένα καθρέφτη.

 

• Αφαιρείτε (αν υπάρχουν) τις τεχνητές οδοντοστοιχίες.

• Δείτε προσεκτικά και ψηλαφείστε τα χείλη εσωτερικά και τα ούλα.

• Γυρνάτε το κεφάλι προς τα πάνω και εξετάζετε τον ουρανίσκο.

• Τραβήξετε το μάγουλό σας και δείτε την εσωτερική του πλευρά και το πίσω μέρος των ούλων.

• Βγάλτε τη γλώσσα και δείτε όλες τις πλευρές της.

• Ψηλαφήστε τα πλαϊνά του λαιμού και το σημείο κάτω από το σαγόνι για τυχόν εξογκώματα ή διόγκωση λεμφαδένων.

 

 

Μην ξεχνάτε ότι η έγκαιρη ανίχνευση και η θεραπεία προσφέρουν μεγαλύτερη πιθανότητα ίασης.

Τι πρέπει να προσέχετε κατά την αυτο-εξέταση;

 

 

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε μέσα στο στόμα κάποιο από τα παρακάτω επισκεφτείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον γναθοχειρουργό σας.

 

• Άσπρα σημάδια–λευκοπλακία.
• Κόκκινα σημάδια – ερυθροπλακία.
• Κόκκινα και άσπρα σημάδια – ερυθρολευκοπλακία.
• Μία πληγή που δεν κλείνει ή ματώνει εύκολα.
• Κάποια ανώμαλη μάζα ή πάχυνση των ιστών του στόματος.
• Χρόνιο πόνο στο λαιμό ή βραχνάδα.
• Δυσκολία στην κατάποση ή στη μάσηση.
• Κάποιο εξόγκωμα στο λαιμό

Τι πρέπει να θυμάστε;

 

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι το στόμα σας είναι ένα σημαντικό μέρος του σώματος σας που σας δίνει σήματα νωρίς. Μην αγνοείται ύποπτες διογκώσεις ή πληγές. Σε περίπτωση που δείτε κάτι ύποπτο κλείστε ραντεβού για ένα έλεγχο. Η άμεση θεραπεία μπορεί να είναι το κλειδί για πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος.

 

Το Ίδρυμα Καρκίνου του Στόματος των ΗΠΑ υπολογίζει ότι 42.000 Αμερικανοί διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του στοματοφάρυγγα. Αυτό σημαίνει 8.000 θανάτους το χρόνο, 24 θανάτους την μέρα, 1 θάνατο την ώρα από καρκίνο του στοματοφάρυγγα στις ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ δεν προορίζoνται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας αλλά παρέχονται μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας να επικοινωνείτε πάντα με το στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό.