Ακροριζεκτομή

Τι είναι κύστη και τι κοκκίωμα;

 

 

Στα οστά της άνω και της κάτω γνάθου πολύ συχνά δημιουργούνται κοιλότητες που ονομάζονται κύστεις ή κοκκιώματα.

 

Οι κύστεις είναι καλυμμένες από μία μεμβράνη και περιέχουν υγρό. Είναι απολύτως καλοήθεις και είτε δημιουργούνται αυτόματα, είτε από νεκρά δόντια. Έχουν όμως την τάση να μεγαλώνουν, καταστρέφοντας το κόκαλο, και να επεκτείνονται σε γειτονικά ανατομικά μόρια όπως το ιγμόρειο.

 

Τα κοκκιώματα είναι χρόνιες φλεγμονές που οφείλονται σε χαλασμένα δόντια, δεν επεκτείνονται όπως οι κύστεις, έχουν όμως την τάση να εμφανίζουν ξαφνικές οξείες φάσεις λοίμωξης με έντονα συμπτώματα όπως πρήξιμο, πόνο, πυρετό.

 

Η θεραπεία τους συνίσταται στην εξάλειψη της αιτίας που τα δημιούργησε, επιβάλλεται δηλαδή είτε η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) των υπεύθυνων δοντιών ή στη χειρότερη περίπτωση, η εξαγωγή τους. Εάν οι βλάβες είναι μικρές, η επιτυχημένη ενδοδοντική θεραπεία μόνη της αρκεί για να τις θεραπεύσει.

Τι είναι ακροριζεκτομή;

 

Όταν η κύστη/κοκκίωμα σχετίζεται με δόντι, στο οποίο δεν μπορεί να γίνει ικανοποιητική ενδοδοντική θεραπεία (καινούργια ή επανάληψη) συνήθως λόγω της παρουσίας κάποιας προσθετικής εργασίας, γίνεται ένα «κούρεμα» της άκρης της ρίζας του υπεύθυνου δοντιού (ακροριζεκτομή) μαζί με αφαίρεση του παθολογικού ιστού (κύστη/κοκκίωμα).

 

Με την ακροριζεκτομή αφαιρείται το τμήμα της ρίζας του δοντιού που ευθύνεται συχνότερα για το πρόβλημα, και διατηρείται μόνο ο υγιής και σωστά απονευρωμένος οδοντικός ιστός. Όταν χρειάζεται μπορεί να τοποθετηθεί και ένα «σφράγισμα» στην άκρη της ρίζας που ονομάζεται ανάστροφη έμφραξη και εξασφαλίζει ερμητικότερη απόφραξη της ρίζας του δοντιού.

Ποιά είναι η χειρουργική διαδικασία της ακροριζεκτομής;

 

Η επέμβαση για τον σωστά εκπαιδευμένο και έμπειρο γναθοχειρουργό είναι μία απλή επέμβαση ρουτίνας που γίνεται ανώδυνα στο χώρο του ιατρείου, τις περισσότερες φορές με τοπική αναισθησία. Σε σπάνιες περιπτώσεις ιδιαίτερης δυσκολίας, για την οποία έχει ενημερωθεί ο ασθενής, μπορεί να επιλεγεί να γίνει με μέθη ή ακόμα και με γενική αναισθησία.

 

Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση η οποία είναι απολύτως ανώδυνη, η ταλαιπωρία του ασθενή μηδαμινή και η ολοκλήρωση της, στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν ξεπερνάει το 30λεπτο.

 

Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης θα εμφανιστεί εξωτερικό πρήξιμο, μία ελαφριά δυσφορία και συχνά κάποιο αιμάτωμα. Τα συμπτώματα αυτά χειροτερεύουν για 24-48 ώρες και στη συνέχεια αρχίζουν αργά και σταθερά να υποχωρούν σε 5-6 μέρες. Η φυσιολογική μετεγχειρητική εξέλιξη προϋποθέτει την συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες που θα του έχουν δοθεί. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 7 μέρες.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ δεν προορίζoνται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας αλλά παρέχονται μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας να επικοινωνείτε πάντα με το στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό.