Εκτομή χαλινού άνω χείλους

Τι είναι ο χαλινός του άνω χείλους;

 

 

Αν τραβήξετε το άνω χείλος προς τα έξω θα παρατηρήσετε μία λωρίδα βλεννογόνου που τρέχει ψηλά σαν σύνδεσμος από τη μέση του άνω χείλους προς τη μέση της άνω γνάθου. Σε κάποιους ασθενείς ο σύνδεσμος αυτός φτάνει χαμηλά μεταξύ των δύο κεντρικών δοντιών.

Γιατί και πότε πρέπει να κόβεται;

 

 

Αν ο χαλινός φτάνει μεταξύ των 2 κεντρικών τομέων της άνω γνάθου ενοχοποιείται για τη δημιουργία ενός διαστήματος (κενού) μεταξύ των δοντιών αυτών. Στο τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας και αφού έχει κλείσει το κενό, ο ορθοδοντικός μπορεί να ζητήσει την εκτομή (κόψιμο) του χαλινού ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του διαστήματος.

Εκτομή του χαλινού

 

 

Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή και γίνεται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία.

 

Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής ακολουθεί η εκτομή του χαλινού, διαδικασία απολύτως ανώδυνη με μηδαμινή ταλαιπωρία για τον νεαρό ασθενή που συνήθως ολοκληρώνεται σε ένα 10λεπτο.

 

Αμέσως μετά το τέλος  της επέμβασης  θα αρχίσει να εμφανίζεται ένα μικρό εξωτερικό πρήξιμο στο άνω χείλος και μία ελαφριά δυσφορία. Τα συμπτώματα θα χειροτερεύσουν τις επόμενες 24-48 ώρες και στη συνέχεια θα αρχίσουν αργά και σταθερά να υποχωρούν. Η φυσιολογική μετεγχειρητική εξέλιξη προϋποθέτει την συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες που θα του έχουν δοθεί. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 7 μέρες.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ δεν προορίζoνται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας αλλά παρέχονται μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας να επικοινωνείτε πάντα με το στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό.