Χειρουργική αποκάλυψη έγκλειστων κυνοδόντων

Ποιά έγκλειστα δόντια δεν πρέπει να αφαιρούνται;

 

 

Όταν ένα δόντι δεν έχει εμφανιστεί στο στόμα μετά την κανονική ηλικία ανατολής του ονομάζεται έγκλειστο ενώ αν φαίνεται μόνο ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο τμήμα του  ονομάζεται ημιέγκλειστο.

 

Η συχνότερη αιτία που ένα δόντι παραμένει έγκλειστο ή ημιέγκλειστο είναι η έλλειψη χώρου. Σπανιότερα μπορεί η παρουσία ενός εμποδίου ή ένας τραυματισμός του δοντιού σε μικρότερη ηλικία να είναι οι αιτίες που δεν καταφέρνει να ανατείλει.

 

Τα συχνότερα δόντια που παραμένουν έγκλειστα ή ημιέγκλειστα  είναι οι φρονιμίτες. Μετά  τους φρονιμίτες πιο συχνά παραμένει έγκλειστος ο άνω κυνόδοντας, σπανιότερα ο κάτω κυνόδοντας και πολύ σπάνια οι προγόμφιοι και οι γομφίοι.

 

Σε αντίθεση με τους φρονιμίτες που είναι συνήθως άχρηστοι και εύκολα αποφασίζεται η αφαίρεση τους , οι κυνόδοντες κυρίως, όπως και τα άλλα δόντια, είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για τη λειτουργικότητα της οδοντικής σύγκλισης και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τους βοηθήσουμε να ανατείλουν στη θέση τους.

Πως μπορεί ένα έγκλειστο δόντι να βοηθηθεί για να ανατείλει;

 

Η καλύτερη ηλικία για αυτό είναι όσο πιο κοντά στην ηλικία της κανονικής ανατολής του δοντιού, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η διαδικασία να μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αρχικά ο νεαρός ασθενής ξεκινάει με την τοποθέτηση ορθοδοντικών συσκευών (σιδεράκια) για να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος. Ακολουθεί η χειρουργική αποκάλυψη του έγκλειστου δοντιού.

 

Η επέμβαση είναι μία απλή διαδικασία ρουτίνας που γίνεται ανώδυνα στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία. Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής αποκαλύπτεται το έγκλειστο δόντι πάνω στο οποίο κολλιέται  ένα σιδεράκι (bracket)  με  ένα ειδικό σύρμα το οποίο δένεται στα υπάρχοντα σιδεράκια και μέσω του οποίου σιγά σιγά «τραβιέται» το δόντι στο στόμα. Η χειρουργική διαδικασία είναι απολύτως ανώδυνη, με μηδαμινή ταλαιπωρία του ασθενή και η ολοκλήρωση της, στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν ξεπερνάει το 40λεπτο.

Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να ανατείλει ένα έγκλειστο δόντι;

 

Το δόντι μετακινείται πολύ αργά και ο συνολικός  χρόνος που απαιτείται  για να μεταφερθεί το έγκλειστο στη τελική του θέση και να γίνει λειτουργικό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες με βασικότερους την φορά και την απόσταση του δοντιού από την τελική του θέση και την ηλικία του ασθενή.

 

Ο καταλληλότερος για να συζητηθούν αυτές οι απορίες είναι φυσικά ό ειδικός ορθοδοντικός που θα έχει αναλάβει και το σύνολο της ορθοδοντικής θεραπείας.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ δεν προορίζoνται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας αλλά παρέχονται μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας να επικοινωνείτε πάντα με το στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό.