ΒΙΟΨΙΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΓΚΙΔΙΟΥ

^

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΨΙΑ;

Σε όλους του μαλακούς ιστούς του στόματος (χείλια, γλώσσα, ουρανίσκος, μάγουλα, ούλα) μπορεί μετά από τραυματισμό ή και χωρίς εμφανή αιτία, να εμφανιστούν βλάβες με τη μορφή πληγής (έλκους) ή διόγκωσης (ογκίδιο)

Ελκος γλώσσας

Ελκος γλώσσας

Ογκίδιο παρειάς

Ογκίδιο παρειάς

 

Βιοψία είναι η χειρουργική αφαίρεση που γίνεται σε αυτό το τμήμα (μερική) ή και σε ολόκληρη τη βλάβη (ολική), και το δείγμα στέλνεται σε ειδικά εργαστήρια για ιστολογική εξέταση και ταυτοποίησή του.

^

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΒΛΑΒΗ;

Εφόσον αυτές οι βλάβες (πληγές ή ογκίδια) οφείλονται σε τραυματισμό, θα υποχωρήσουν μετά την αφαίρεση του ερεθίσματος (τραύμα από οδοντοστοιχίες). Αν όμως η βλάβη επιμένει και μετά την αφαίρεση του ερεθίσματος, τότε θα πρέπει να αφαιρείται.

^

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ;

Ο γναθοχειρουργός, με τοπική αναισθησία στο ιατρείο του, θα αφαιρέσει μικρές σε μέγεθος βλάβες που έχουν αργή εξέλιξη και καλοήθη χαρακτηριστικά και θα στείλει υποχρεωτικά τα δείγματα για ιστολογική εξέταση (ολική βιοψία). Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή και η καλή γνώση της ανατομίας της περιοχής από τον γναθοχειρουργό, εξασφαλίζει μία γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία.

Ογκίδιο ουλοπαρειακής

Ογκίδιο ουλοπαρειακής

Χειρουργική αφαιρεση ογκιδίου

Χειρουργική αφαίρεση ογκιδίου

 

 

 

 

 

 

 

Σε μεγάλες βλάβες του στόματος, σε βλάβες που μεγαλώνουν γρήγορα, έχουν πόνο ή και αιμορραγία, ενδείκνυται η μερική βιοψία. Γνωρίζοντας, έτσι, προεγχειριτικά τη φύση της βλάβης ο γναθοχειρουργός θα σχεδιάσει σωστότερα το είδος και την έκταση της χειρουργικής επέμβασης και θα προετοιμάσει ανάλογα και τον ασθενή.

^

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ δεν προορίζoνται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας αλλά παρέχονται μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας να επικοινωνείτε πάντα με το στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό.