Βιοψία – Αφαίρεση μικρών όγκων του στόματος

Ογκίδιο παρειάς
Ογκίδιο παρειάς

Τι είναι η βιοψία

 

 

Σε όλους του μαλακούς ιστούς του στόματος (χείλια, γλώσσα, ουρανίσκος, μάγουλα, ούλα) μπορεί μετά από τραυματισμό ή και χωρίς εμφανή αιτία, να εμφανιστούν βλάβες με τη μορφή πληγής (έλκους) ή διόγκωσης (ογκίδιο)

Ελκος γλώσσας
Ελκος γλώσσας

 

 

Βιοψία είναι η χειρουργική αφαίρεση που γίνεται σε αυτό το τμήμα (μερική) ή και σε ολόκληρη τη βλάβη (ολική), και το δείγμα στέλνεται σε ειδικά εργαστήρια για ιστολογική εξέταση και ταυτοποίησή του.

Ογκίδιο ουλοπαρειακής
Ογκίδιο ουλοπαρειακής

Πότε χρειάζεται να αφαιρεθεί μία βλάβη

 

Εφόσον αυτές οι βλάβες (πληγές ή ογκίδια) οφείλονται σε τραυματισμό, θα υποχωρήσουν μετά την αφαίρεση του ερεθίσματος (τραύμα από οδοντοστοιχίες). Αν όμως η βλάβη επιμένει και μετά την αφαίρεση του ερεθίσματος, τότε θα πρέπει να αφαιρείται.

Χειρουργική αφαιρεση ογκιδίου
Χειρουργική αφαιρεση ογκιδίου

Ποιός ο ρόλος του Γναθοχειρουργού ;

 

Ο γναθοχειρουργός, με τοπική αναισθησία στο ιατρείο του, θα αφαιρέσει μικρές σε μέγεθος βλάβες που έχουν αργή εξέλιξη και καλοήθη χαρακτηριστικά και θα στείλει υποχρεωτικά τα δείγματα για ιστολογική εξέταση (ολική βιοψία). Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή και η καλή γνώση της ανατομίας της περιοχής από τον γναθοχειρουργό, εξασφαλίζει μία γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ δεν προορίζoνται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας αλλά παρέχονται μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας να επικοινωνείτε πάντα με το στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό.