Οδοντικά εμφυτεύματα

2a

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών αισθάνονται άσχημα, διστάζουν να χαμογελάσουν και χάνουν την αυτοπεποίθησή τους μετά την απώλεια μερικών ή όλων των δοντιών τους καθώς αποκτούν προβλήματα εμφάνισης, μάσησης και ομιλίας.

 

Η στατιστική δείχνει (AAOMS) ότι το 69% των ενηλίκων στις ηλικίες 35-44 έχουν χάσει τουλάχιστον ένα δόντι για διάφορες αιτίες ενώ μέχρι τα 74 το 26% των ενηλίκων έχουν χάσει όλα τους τα δόντια.

 

Τα σύγχρονα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν πλέον σε πολλές περιπτώσεις την πιο ενδεδειγμένη θεραπεία για την αποκατάσταση των χαμένων φυσικών δοντιών. Τα ποσοστά επιτυχίας πλησιάζουν το 98% στην κάτω γνάθο και 95% στην άνω για την 15ετία με τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα που ξεπερνά τα 50 χρόνια.

 

Η εξειδικευμένη εκπαίδευση μας στη χειρουργική των εμφυτευμάτων σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χειρουργική μας εμπειρία στο χώρο της γναθοχειρουργικής μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε με απόλυτη επιτυχία από τα πιο απλά προβλήματα απώλειας ενός δοντιού μέχρι τα πιο σύνθετα όπου εκτός της απουσίας περισσότερων η όλων των φυσικών δοντιών συνυπάρχουν και σημαντικές απώλειες οστού. Επιπλέον η σταθερή συνεργασία με ειδικούς προσθετολόγους ή τους παραπέμποντες συναδέλφους οδοντιάτρους για τη προσθετική αποκατάσταση, εξασφαλίζει αφενός τη χρήση των πιο σύγχρονων μεθόδων άμεσης τοποθέτησης του εμφυτεύματος και άμεσης φόρτισης της προσθετικής εργασίας όταν και όπου αυτό είναι δυνατό και αφετέρου τη μακροβιότητα του αποτελέσματος με εξαιρετικά αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

 

Στο ιατρείο τοποθετούμε οδοντικά εμφυτεύματα σχεδόν για μια 30ετία επιλέγοντας πάντα εταιρείες καταξιωμένες στο χώρο εξασφαλίζοντας έτσι σταθερή ποιότητα υλικού και συνεπώς ασφάλεια και σιγουριά για το τελικό αποτελέσματα. Τα εμφυτεύματα διαθέτουν πιστοποιητικό γνησιότητας το οποίο παραδίδεται στον ασθενή μετά την τοποθέτηση του

1
1
2
2

Τι είναι εμφύτευμα;

 

 

Το σύγχρονο οδοντιατρικό εμφύτευμα είναι μία κυλινδρική κατασκευή από τιτάνιο (Εικ. 1) μήκους από 6-20 χιλιοστά και διαμέτρου 3-6 χιλιοστά που τοποθετείται από τον χειρουργό μέσα στο κόκκαλο της άνω ή της κάτω γνάθου και αντικαθιστά τη ρίζα του χαμένου δοντιού.

 

 

Το οστό όχι μόνο δεν αποβάλλει αλλά «αγαπάει» την ειδικά επεξεργασμένη επιφάνεια τιτανίου του εμφυτεύματος και μέσα στους επόμενους μήνες δημιουργεί ένα δεσμό μαζί της (οστεοενσωμάτωση) που είναι και ο βασικός μηχανισμός που εξασφαλίζει την μακροβιότητα του αποτελέσματος. (Εικ. 2)

 

Πάνω στο εμφύτευμα τοποθετείται το κολόβωμα, που είναι μία μεταλλική κατασκευή από τιτάνιο που μοιάζει με τροχισμένο δόντι και πάνω στο κολόβωμα τοποθετείται η τελική προσθετική αποκατάσταση (θήκη-γέφυρα) που είναι απολύτως παρόμοια με αυτή της κλασικής προσθετικής. (Εικ. 3)

3
3

Πλεονεκτήματα της θεραπείας με εμφυτεύματα. Απουσία ενός η περισσοτέρων δοντιών

 

 

Για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται από την απώλεια ενός η περισσότερων δοντιών με την κλασσική προσθετική θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια ακίνητη (γέφυρα) ή κινητή κατασκευή (μερική οδοντοστοιχία – μηχανάκι) η οποία να στηρίζεται σε διπλανά, υγιή πολλές φορές, δόντια τα οποία τροχίζονται και γίνονται έτσι πιο αδύναμα και ευάλωτα. Το κόκκαλο της γνάθου στα σημεία των χαμένων δοντιών σταδιακά απορροφάται αφού λείπει πλέον το ερέθισμα που μεταδιδόταν μέσω της ρίζας τους.

 

 

Τα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα με τις ακίνητες κατασκευές επί φυσικών δοντιών είναι βέβαια πολύ ικανοποιητικά αλλά η πρόγνωση τους είναι χειρότερη από τις αντίστοιχες κατασκευές επί εμφυτευμάτων και έτσι η τελική ταλαιπωρία και κόστος για τον ασθενή δεν είναι απαραίτητα μειωμένα αφού πιθανά η προσθετική συσκευή θα χρειαστεί αντικατάσταση γύρω στην δεκαετία.

 

 

Η κινητή κατασκευή δίνει πολύ φτωχά αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα, είναι δύσκολα ανεκτή από τον ασθενή, στα σημεία που ακουμπά στα ούλα επιτείνει την απορρόφηση του οστού και έχει στατιστικά φανεί ότι ένα 30% των γειτονικών δοντιών σε μία κινητή προσθετική παρουσιάζουν προβλήματα μέσα σε μία επταετία.

4
4

Η αποκατάσταση της έλλειψης ενός (Εικ. 4) η περισσοτέρων (Εικ. 5) δοντιών με οδοντικά εμφυτεύματα γίνεται με μία ακίνητη ανεξάρτητη μονάδα (εμφύτευμα/τα – κολόβωμα/τα – θήκη/γέφυρα) που προσφέρει εξαιρετικά λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα χωρίς να επηρεάζει διπλανά δόντια ή ούλα.

5
5

Οι δυνάμεις της μάσησης μεταφέρονται μέσω των εμφυτευμάτων στο κόκκαλο (όπως και με τα φυσικά δόντια) και έτσι εμποδίζεται η απορρόφηση του. Στατιστικά τα εμφυτεύματα έχουν μία πρόγνωση επιβίωσης για 15ετία εφόσον ακολουθηθούν τα επιστημονικά τεκμηριωμένα πρωτόκολλα τόσο από τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς.

 

Ο ασθενής ανταμείβεται για την κάπως αυξημένη ταλαιπωρία του λόγω της συνδυασμένης χειρουργικής – προσθετικής διαδικασίας, από τα άριστα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα και από την μακροβιότητα του αποτελέσματος. Η θεραπεία με εμφυτεύματα του προσφέρει ξανά την αίσθηση ότι έχει τα φυσικά του δόντια.

Πλεονεκτήματα της θεραπείας με εμφυτεύματα. Απουσία όλων των δοντιών

 

 

Η έλλειψη όλων των δοντιών αντιμετωπίζεται από την κλασσική προσθετική με την κατασκευή των ολικών οδοντοστοιχιών (μασέλες).

 

Στην άνω γνάθο η συγκράτησή τους είναι αποδεκτή αλλά είναι συνήθως ογκώδεις κατασκευές που δυσκολεύουν τον ασθενή στην ομιλία και την μάσηση και δημιουργούν έντονη οστική απορρόφηση και υπερπλασία των ούλων στη σημεία που στηρίζονται.

 

Στην κάτω γνάθο τα πράγματα είναι ακόμη χειροτέρα διότι η μικρή οστική επιφάνεια της κάτω γνάθου και η κινητικότητα της γλώσσας καθιστούν την συγκράτησή τους αδύνατη με αποτέλεσμα οι ασθενείς καταλήγουν στο να μη τις χρησιμοποιούν καθόλου αφού δεν καταφέρνουν ούτε να μιλήσουν ούτε να μασήσουν. Είναι σχετικά οικονομικές λύσεις με πολλά, όμως, λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα.

 

Η αποκατάσταση της έλλειψης όλων των δοντιών με οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να γίνει είτε με μία ακίνητη ανεξάρτητη μονάδα είτε με μια κινητή.

Η ακίνητη κατασκευή στηρίζεται στο κατάλληλο για τη κάθε περίπτωση αριθμό εμφυτευμάτων και καλύπτει το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της άνω ή κάτω γνάθου. Είναι απολύτως ακίνητη προφέροντας απόλυτη λειτουργική και αισθητική ικανοποίηση στον ασθενή που έχει παρόμοια αίσθηση με αυτή των χαμένων φυσικών του δοντιών. (Εικ. 6)

6
6
7
7

Η κινητή κατασκευή, όσον αφορά την άνω γνάθο, στηρίζεται σε τουλάχιστον 4 εμφυτεύματα, είναι αισθητά μικρότερη από την κλασσική οδοντοστοιχία, είναι εξαιρετικά σταθερή, πολύ ικανοποιητική αισθητικά και λειτουργικά, δεν επιβαρύνει τα ούλα και βοηθάει στη διατήρηση του οστού.

 

Η τοποθέτηση μία κινητής κατασκευής επί τεσσάρων εμφυτευμάτων στη κάτω γνάθο έχει όλα τα προτερήματα που προαναφέραμε και για την άνω. (Εικ. 7)

 

Είναι όμως δυνατόν στη κάτω γνάθο η προσθετική να στηρίζεται και σε 2 μόνο εμφυτεύματα. Στη περίπτωση αυτή ενώ διατηρεί αρκετή κινητικότητα παραμένει αγκιστρωμένη στα εμφυτεύματα με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί και να μιλήσει και να μασήσει. Αποτελεί μία απλή και φθηνή λύση η οποία όμως αλλάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Διαδικασία τοποθέτησης

 

 

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται, τις περισσότερες φορές, με τοπική αναισθησία στο ειδικά εξοπλισμένο ιατρείο μας εξασφαλίζοντας έτσι την ασφαλή και γρήγορη τοποθέτησή τους και την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών.

 

Τα σύγχρονα τοπικά αναισθητικά προσφέρουν σίγουρη, σε βάθος και σε διάρκεια, αναισθησία και δεν είναι καθόλου επιβαρυντικά για την γενική υγεία καθιστώντας έτσι την όλη διαδικασία απολύτως ανώδυνη και ασφαλή.

 

Η διάρκεια εξαρτάται βέβαια από τον αριθμό των εμφυτευμάτων, σε κάθε περίπτωση πάντως η ταλαιπωρία του ασθενή είναι μικρότερη από αυτήν σε αντίστοιχης διάρκειας κλασσικές οδοντιατρικές πράξεις.

 

Ο επεμβαίνων δημιουργεί στο κόκκαλο κατάλληλες υποδοχές μέσα στις οποίες τοποθετεί τα εμφυτεύματα και συνήθως στη συνέχεια τα καλύπτει κλείνοντας τα ούλα. (Εικ. 8)

 

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να συνδυαστεί η αφαίρεση ενός η περισσότερων προς εξαγωγή δοντιών με την άμεση τοποθέτηση στις θέσεις τους ενός ή περισσοτέρων εμφυτευμάτων, κερδίζοντας έτσι τους 2-3 μήνες που χρειάζονται για να επουλωθεί το οστό και να γίνει κατάλληλο και πάλι για να δεχθεί ένα εμφύτευμα.

 

Οδοντικά εμφυτεύματα
8
Οδοντικά εμφυτεύματα
9
Οδοντικά εμφυτεύματα
10

Ανάλογα τη περίπτωση σε αυτή τη φάση μπορεί να τοποθετηθούν ειδικές βίδες επούλωσης που προεξέχουν (Εικ. 9) ή ακόμα και προσωρινά δόντια που παραμένουν εκτός σύγκλεισης βέβαια για να μη μεταφέρονται μεγάλες δυνάμεις στα «θαμμένα» εμφυτεύματα που για τους επόμενους 2-4 μήνες βρίσκονται στη φάση της οστεοενσωμάτωσης. (Εικ. 10)

 

Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενή είναι ομαλή, με ήπιο βαθμό οιδήματος (πρήξιμο) και πόνου, που ελέγχονται απολύτως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και υποχωρούν πλήρως μέσα σε 4-5 μέρες.

 

Σε περιπτώσεις περιπλοκότητας της διαδικασίας και κατά συνέπεια μεγάλης διάρκειας είτε σε περιπτώσεις αυξημένου άγχους του ασθενή, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τη βοήθεια μέθης ή ακόμα και γενικής αναισθησίας, πάντα σε κλινικό περιβάλλον.

Πότε και πως μπαίνουν τα δόντια πάνω στα εμφυτεύματα. Κλασσική αποκατάσταση

 

 

Ο χρόνος που πρέπει να μείνουν τα εμφυτεύματα μέσα στο κόκκαλο χωρίς να δέχονται δυνάμεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης είναι για τη κάτω γνάθο 2-3 μήνες και για την άνω 4-5. Η διακύμανση του χρόνου εξαρτάται από την ποιότητα του οστού, την σταθερότητα του εμφυτεύματος κατά την τοποθέτηση, την χρήση ή μη μοσχευμάτων για την αποκατάσταση οστικών ελλειμμάτων, την ηλικία και την γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή.

 

Για το χρονικό διάστημα από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος μέχρι την τοποθέτηση των δοντιών ο ασθενής καλύπτεται λειτουργικά και αισθητικά με κάποιες μεταβατικές κατασκευές που είτε στηρίζονται σε υπάρχοντα δόντια είτε έχουν την μορφή οδοντοστοιχίας είτε, όπως θα αναφέρουμε παρακάτω, στηρίζονται στα τοποθετημένα εμφυτεύματα.

 

Όταν παρέλθει το κατάλληλο χρονικό διάστημα ξεκινάει η διαδικασία κατασκευής και τοποθέτησης των δοντιών επί των εμφυτευμάτων. Μετά από τη λήψη ενός μέτρου ακριβείας τοποθετούνται (βιδώνονται) πάνω στα εμφυτεύματα τα κολοβώματα, κατάλληλα προσαρμοσμένες στο εργαστήριο κατασκευές τιτανίου, που μοιάζουν με τα τροχισμένα τμήματα των δοντιών πριν την τοποθέτηση των κλασσικών προσθετικών εργασιών. Πάνω σε αυτά κατασκευάζονται και τοποθετούνται τα μόνιμα δόντια με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται και στην κατασκευή μια κλασικής θήκης ή γέφυρας.

 

Εάν έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση κινητής προσθετικής τότε πάνω στα εμφυτεύματα τοποθετούνται ειδικές κατασκευές που κουμπώνουν με τα αντίστοιχες «θηλυκές» κατασκευές που τοποθετούνται στη κινητή προσθετική εργασία, εξασφαλίζοντας έτσι αφενός την σταθερότητα της προσθετικής αφετέρου την δυνατότητα αφαίρεσης και καθαρισμού της από τον ασθενή.

Πότε και πως μπαίνουν τα δόντια πάνω στα εμφυτεύματα. Άμεση φόρτιση

 

 

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις και με αυστηρά κριτήρια μπορεί αμέσως μετά το χειρουργείο της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων να ληφθεί ένα μέτρο να κατασκευασθούν και να τοποθετηθούν άμεσα προσωρινά δόντια. Σε δεύτερο χρόνο που εξαρτάται από τους παράγοντες που προαναφέραμε, κατασκευάζονται και τοποθετούνται τα μόνιμα δόντια.

 

Η τεχνική αυτή που ονομάζεται «άμεση φόρτιση» είναι εξαιρετικά δελεαστική αφού ο ασθενής αποκτά δόντια μέσα σε λίγες μόνο μέρες αντί σε κάποιους μήνες. Ουσιαστικά όλα τα στάδια της αποκατάστασης με εμφυτεύματα αντί να εκτελεστούν στον συμβατικό χρόνο των 5-6 μηνών εκτελούνται μέσα σε μία εβδομάδα και η ικανοποίηση του ασθενή είναι ιδιαίτερα ψηλή. Δεν είναι όμως μία μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις και για αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μόνο η επιλογή των περιστατικών με επιστημονικά τεκμηριωμένα αυστηρά κριτήρια εξασφαλίζει την ίδια μακροχρόνια επιτυχία με την συμβατική μέθοδο.

Τι γίνεται όταν δεν υπάρχει αρκετό κόκκαλο;

 

 

Η επιτυχημένη τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος προϋποθέτει την ύπαρξη αρκετού και υγιούς οστού.

 

Οι χρόνιες φλεγμονές (ένα δόντι που ενοχλεί και κουνιέται για αρκετό χρονικό διάστημα), η έλλειψη δοντιών για μεγάλο χρονικό διάστημα και η χρήση κακών προσθετικών συσκευών οδηγούν σε αργή αλλά συνεχή απορρόφηση του κόκκαλου των γνάθων. Για να μπορέσουν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα σε ένα τέτοιο προβληματικό υπόστρωμα θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η έλλειψη αυτή.

 

Έτσι, όταν θέλουμε να αυξήσουμε το πάχος ή το ύψος της γνάθου σε κάποιο προβληματικό σημείο τοποθετούμε κομμάτι οστικό μόσχευμα του ίδιου του ασθενή (αυτομόσχευμα) που συνήθως συλλέγουμε από κατάλληλες περιοχές μέσα από το στόμα (γένειο ή την οπίσθια περιοχή της άνω ή κάτω γνάθου) και πολύ σπάνια (σε μεγάλες ελλείψεις κυρίως) από άλλα σημεία έξω από το στόμα (λαγόνια ακρολοφία, κνήμη, κρανίο).

 

Στην άνω γνάθο υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της μεμβράνης του ιγμορείου ψηλότερα με την τεχνική της κλειστής ή της ανοικτής ανόρθωσης του ιγμορείου και τοποθέτηση κατάλληλου μοσχεύματος για να δεχθεί άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο εμφυτεύματα.

 

Πολλές φορές για να εξαλείψουμε ή να μειώσουμε την έκταση της επέμβασης για την λήψη του μοσχεύματος χρησιμοποιούμε έτοιμα μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα αυτά είναι είτε επεξεργασμένο οστικό μόσχευμα από άλλο άνθρωπο είτε οστικό μόσχευμα από άλλα είδη (βόειο, χοίρειο, κτλ) είτε συνθετικό οστούν (βιοϋλικό). Υφίστανται μία ενδελεχή διαδικασία αποστείρωσης και καταστροφής κάθε αντιγονικής ιδιότητας για να γίνουν απολύτως ασφαλή και εύχρηστα. Τόσο τα βιοϋλικά όσο και τα επεξεργασμένα μοσχεύματα έχουν την ακριβή δομή του ανθρώπινου οστού και χρησιμεύουν σαν «σκαλωσιά» για να δημιουργηθεί κόκκαλο από τον οργανισμό του ασθενή. Υπάρχουν σε μορφή κόκκων, πάστας ή block, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε περίπτωση αύξησης του οστού και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα απορροφούνται.

 

Στηριζόμενοι στην εμπειρία μας επιλέγουμε την τεχνική οστικής αύξησης και το είδος του μοσχεύματος ανάλογα με το σημείο και το μέγεθος της οστικής απώλειας και με βασικό κριτήριο την απλούστερη διαδικασία για τον ασθενή με το σταθερότερο αποτέλεσμα.

Τι ποσοστό επιτυχίας μπορούμε να πέτυχουμε;

 

 

Τα οστεοεσωματούμενα εμφυτεύματα τιτανίου σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν και πρωτοχρησιμοποιήθηκαν σε ασθενείς από τον Καθ. Branemark, έναν σουηδό ορθοπεδικό χειρουργό πριν από 40 χρόνια. Ο καθηγητής Branemark και η ομάδα του πρώτοι ανακάλυψαν και παρουσίασαν στον επιστημονικό κόσμο, μία διαδικασία που συμβαίνει μεταξύ οστού και τιτανίου, την οστεοενσωμάτωση και που καταλήγει στη δημιουργία ενός ισχυρότατου δεσμού μεταξύ τους. Η διαδικασία αυτή είναι ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας για την επιτυχία και μακροβιότητα ενός οδοντικού εμφυτεύματος.

 

Αυστηροί κανόνες πρέπει να διέπουν την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής οστεοενσωμάτωση και η επιτυχία του.

 

Τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες από έγκριτα διεθνή περιοδικά είναι για την κάτω γνάθο 98 % και για την άνω 95% για μια δεκαπενταετία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τα 100 εμφυτεύματα που τοποθετούνται στην κάτω γνάθο θα υπάρχουν τα 98 και από τα 100 εμφυτεύματα που τοποθετούνται στην άνω, θα υπάρχουν τα 95 μετά από 15 χρόνια.

Πως εξασφαλίζουμε ψηλά ποσοστά επιτυχίας

 

 

Τα ποσοστά επιτυχίας των σύγχρονων εμφυτευμάτων είναι από τα ψηλότερα για ιατρικές πράξεις και για να μπορέσουμε να τα πετύχουμε και στους δικούς μας ασθενείς ακολουθούμε τα εξής:

 

1. Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούμε προέρχονται από μεγάλες εταιρείες με εμπειρία τόσο στην έρευνα όσο και στη κατασκευή τους εξασφαλίζοντας έτσι σταθερότητα στη ποιότητα και στη συνεχή χρήση των πλέον σύγχρονων υλικών.

 

2. Σχεδιάζουμε λεπτομερώς πριν την έναρξη της θεραπείας τόσο τη χειρουργική επέμβαση όσο και τη προσθετική αποκατάσταση συνεργαζόμενοι στενά με ειδικούς προσθετολόγους και τους παραπέμποντες συναδέλφους οδοντιάτρους.

 

3. Επιλέγουμε με αυστηρότητα το είδος της χειρουργικής τεχνικής αλλά και το είδος και χρόνο της προσθετικής αποκατάστασης με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή χωρίς όμως ποτέ να ξεφεύγουμε από τα επιστημονικά τεκμηριωμένα σύγχρονα πρωτόκολλα.

 

4. Έχουμε ενημερώσει τον ασθενή και γνωρίζει ότι θα πρέπει για το υπόλοιπο της ζωής του, με την καθοδήγηση και παρακολούθηση του οδοντιάτρου του, να ασχολείται συστηματικά με την σχολαστική υγιεινή των εμφυτευμάτων και της στοματικής κοιλότητας ώστε να εξασφαλίσει την μακρόχρονη επιτυχία της θεραπείας του.

Σε ποιους ασθενείς δεν μπορούν να τοποθετηθούν οδοντικά εμφυτεύματα;

 

 

Στον καθένα, ανεξάρτητα από ηλικία, αλλά με καλή γενική και στοματική υγεία μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα.

 

Δεν συνίσταται η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων σε:

 

1. Ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και βρίσκονται σε θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά

 

2. Ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία

 

3. Ασθενείς που βρίσκονται σε ακτινοθεραπεία στη περιοχή του προσώπου

 

4. Ασθενείς με σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα

 

5. Ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά ή και αναπνευστικά νοσήματα σε περιπτώσεις εκτεταμένων αποκαταστάσεων που προϋποθέτουν μακροχρόνιες χειρουργικές διαδικασίες. Αντίθετα, σε αυτούς τους ασθενείς σύντομες εμβάσεις για την τοποθέτηση μικρού αριθμού εμφυτευμάτων, μετά την κατάλληλη προετοιμασία, μπορούν να γίνουν χωρίς πρόβλημα.

 

6. Ασθενείς με ανεξέλεγκτο σακχαρώδη διαβήτη. Αντίθετα, ασθενείς με ελεγχόμενο διαβήτη μπορούν άφοβα να τοποθετήσουν οδοντικά εμφυτεύματα με την προϋπόθεση εξαιρετικά σχολαστικής στοματικής υγιεινής.

 

7. Ασθενείς που παίρνουν διφωσφωνικά από το στόμα για οστεοπόρωση για πάνω από τρία χρόνια θα πρέπει να τα σταματάνε για 3 μήνες πριν την τοποθέτηση. Αν παίρνουν λιγότερο από 3 χρόνια αρκεί να τα σταματήσουν για την περίοδο της τοποθέτησης και της επούλωσης. Για ασθενείς που παίρνουν ενέσιμα διφωσφωνικά τα πράγματα είναι απαγορευτικά όσον αφορά τα οδοντικά εμφυτεύματα. Η οστεοπόρωση από μόνη της πάντως δεν αποτελεί αντένδειξη.

 

8. Το κάπνισμα δεν αποτελεί αντένδειξη αλλά σίγουρα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας. Υπάρχουν πλέον τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες που δίνουν χειρότερα ποσοστά επιτυχίας σε καπνιστές και για να εξασφαλίσουν την μακροβιότητα του αποτελέσματος πρέπει να βρίσκονται κάτω από αυστηρότερο οδοντιατρικό έλεγχο επισκεπτόμενοι για καθαρισμό τον οδοντίατρό τους συχνότερα.

Οφέλη των ασθενών από τη θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα

 

 

Είτε χρησιμοποιείτε ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) είτε μερικές  (μηχανάκια) με την αντικατάσταση τους με εμφυτεύματα:

 

– Η άρθρωση και η ομιλία σας επανέρχονται όπως ακριβώς και με τα φυσικά σας δόντια.
– Τρώτε όλα τα φαγητά και βελτιώνετε τη μασητική σας ικανότητα με αποτέλεσμα να βοηθάτε στη καλύτερη πέψη και απορρόφηση των τροφών.
– Το πρόσωπο και το χαμόγελο σας είναι αισθητά βελτιωμένα
– Κοινωνικά αισθάνεστε άνεση και σιγουριά και κινείστε με αυτοπεποίθηση.

 

 

Εάν πάλι έχετε χάσει ή πρόκειται να χάσετε κάποια δόντια με τα εμφυτεύματα:

 

– Αντικαθιστάτε άμεσα τα χαμένα ή χαλασμένα δόντια με αποτέλεσμα να μην διαταράσσεται καθόλου η λειτουργία και αισθητική του στόματος σας και να προστατεύονται τα υπόλοιπα δόντια που δεν χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση.
– Διατηρείτε το κόκκαλο υγιές μεταδίδοντας μασητικές δυνάμεις μέσω των εμφυτευμάτων
– Αποφεύγετε την σταδιακή απώλεια των υπόλοιπων φυσικών δοντιών και την μελλοντική ανάγκη μεγάλων προσθετικών αποκαταστάσεων.

Τι πρέπει να κάνω για να αποκαταστήσω το πρόβλημα στο στόμα μου με οδοντικά εμφυτεύματα;

 

 

• Πρώτη επίσκεψη
Μετά την αρχική κλινική εξέταση και τη μελέτη μιας πρώτης βασικής ακτινογραφίας (πανοραμική) σας ενημερώνουμε για το πρόβλημα σας και τις πιθανές λύσεις. Προσπαθούμε να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες σχετικά με τα οδοντικά εμφυτεύματα. Εφόσον συμφωνήσετε λαμβάνουμε αποτυπώματα συλλέγουμε πληροφορίες και ζητάμε πιθανά επιπλέον εξετάσεις ώστε να μελετήσουμε με περισσότερο ακρίβεια το πρόβλημα.

 

• Δεύτερη επίσκεψη
Μετά από συζήτηση και μελέτη όλων των στοιχείων με τους ειδικούς μας συνεργάτες και τον οδοντίατρο σας εφόσον εμπλέκεται, θα προτείνουμε ένα βασικό σχέδιο θεραπείας σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις σας. Εφόσον υπάρχει δυνατότητα προτείνονται και εναλλακτικά σχέδια. Σε αυτή την επίσκεψη γνωρίζετε με ακρίβεια τα χειρουργικά στάδια, το είδος της προσθετικής αποκατάστασης, το συνολικό χρόνο θεραπείας και φυσικά το ακριβές κόστος της όλης διαδικασίας. Θεωρούμε επιπλέον υποχρέωση μας να σας ενημερώσουμε για τις τυχόν επιπλοκές της όληςδιαδικασίας και το αναμενόμενο ποσοστό επιτυχίας

 

• Χειρουργικό στάδιο
Ανάλογα με το σχεδιασμό το στάδιο αυτό αποτελείται από μία η περισσότερες συνεδρίες που φροντίζουμε πάντα να είναι το δυνατόν λιγότερες σε αριθμό και συντομότερες σε διάρκεια.

 

• Ενδιάμεσο στάδιο
Είναι το στάδιο που μεσολαβεί μεταξύ χειρουργικού και προσθετικού. Ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας μπορεί να είναι λίγων μόλις ημερών ή μερικών μηνών. Σε κάθε περίπτωση γίνεται προσπάθεια να μην μείνετε χωρίς κάποια μορφής προσωρινής προσθετικής ούτε για μια μέρα.

 

• Προσθετική αποκατάσταση
Ακολουθεί το προσθετικό στάδιο είτε άμεσα (άμεση φόρτιση) είτε μετά από κάποιους μήνες. Οι συνεδρίες του προσθετικού σταδίου εξαρτώνται από το είδος της αποκατάστασης που έχει προαποφασιστεί και αναλογούν, λίγο πολύ, στις αντίστοιχες συνεδρίες της κλασικής προσθετικής αποκατάστασης σε φυσικά δόντια.

 

• Παρακολούθηση
Είναι το τελευταίο «στάδιο» και διαρκεί όσο και τα εμφυτεύματα στο στόμα. Θα πρέπει, με την καθοδήγηση και παρακολούθηση του οδοντιάτρου, να ασχολείστε συστηματικά με την σχολαστική υγιεινή των εμφυτευμάτων και όλης της στοματικής κοιλότητας ώστε να εξασφαλίσετε την μακρόχρονη επιτυχία της όλης προσπάθειας.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ δεν προορίζoνται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας αλλά παρέχονται μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας να επικοινωνείτε πάντα με το στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό.