Τραύματα του προσώπου

Ποια είναι τα πιο συχνά τραύματα του προσώπου;

 

Συνήθως, πρόκειται για απλά θλαστικά τραύματα (κοψίματα) των μαλακών μορίων, σπασίματα–κατάγματα των δοντιών και απλά κατάγματα των οστών των γνάθων. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν παιδιά και εφήβους που χτυπούν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή της άθλησης. Τα ελαφριά περιστατικά, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και άμεσα στο ιατρείο, αποφεύγοντας την επίσκεψη στα επείγοντα μεγάλων νοσοκομείων.

 

Αντίθετα, οι σοβαρότεροι τραυματισμοί του προσώπου, κατάγματα των οστών του κρανίου και των γνάθων από τροχαία, εργατικά ατυχήματα ή προσωπική και ενδοοικογενειακή βία, πρέπει να αντιμετωπιστούν σε νοσοκομείο από τον στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό σε συνεργασία με άλλες συγγενείς ειδικότητες. Σε βαρείς τραυματισμούς είναι δυνατόν να επηρεαστεί η αναπνοή, η κατάποση όπως και και η όραση και γι’ αυτό χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση.

Ποιος είναι ο ρόλος του γναθοχειρουργού;

 

Ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός έχει και την εκπαίδευση και την εμπειρία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα τραύματα στην περιοχή του προσώπου που αφορούν κατάγματα της άνω και κάτω γνάθου, των οφθαλμικών κόγχων και των ζυγωματικών οστών, όπως και των τραυματισμών του στόματος και των δοντιών.

 

Η αντιμετώπιση των τραυμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή παρουσίασε σημαντική εξέλιξη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο λόγω της εμπειρίας που απόκτησαν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι γναθοχειρουργοί με τραυματίες πολέμου. Τα τελευταία 25 χρόνια, μάλιστα, υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος χάρη στις εξελίξεις της απεικονιστικής τεχνολογίας και των διαθέσιμων υλικών.

Πως αντιμετωπίζονται τα τραύματα και τα κατάγματα του προσώπου;

 

Η διαδικασία δε διαφέρει από την αποκατάσταση ενός κατάγματος σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, λόγω όμως της ιδιαιτερότητας της περιοχής χρειάζεται εμπειρία, εξειδικευμένες γνώσεις και ειδικός χειρισμός.

 

Η αποκατάσταση γίνεται με τις πιο σύγχρονες τεχνικές (αισθητικές τομές) και υλικά (πλάκες και βίδες τιτανίου για την απαραίτητη ακινητοποίηση) ώστε ο ασθενής να αποκαθίσταται πλήρως λειτουργικά και αισθητικά και να επιστρέφει σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Η γνώση μάλιστα για τη σωστή οδοντική σύγκλειση και τη λειτουργία της μάσησης που έχει ο γναθοπροσωπικός χειρουργός εγγυάται τη σωστή αποκατάσταση σοβαρών γναθοπροσωπικών καταγμάτων. Μετά την ανάρρωση, που εξαρτάται από την σοβαρότητα του τραυματισμού και την ηλικία του ασθενή, ο γναθοπροσωπικός χειρουργός θα συστήσει και ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ δεν προορίζoνται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας αλλά παρέχονται μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας να επικοινωνείτε πάντα με το στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό.