Χειρουργική εξαγωγή ενός ημιεγκλείστου η εγκλείστου φρονιμίτη
Η εξαγωγή των φρονιμιτών που έχουν ανατείλει και λειτουργούν κανονικά είναι αντίστοιχη με την εξαγωγή κάθε άλλου δοντιού και μπορεί να γίνει χωρίς πρόβλημα είτε από τον γενικό οδοντίατρο είτε από τον ειδικευμένο γναθοχειρουργό.
Η χειρουργική όμως εξαγωγή πρέπει να εκτελείται από χειρουργούς που έχουν ειδική εκπαίδευση και εμπειρία. Αν και πολλοί γενικοί και ειδικοί οδοντίατροι έχουν τις απαραίτητες ικανότητες να εκτελέσουν μία τέτοια επέμβαση, μόνο ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός έχει την εξειδικευμένη εκπαίδευση όπως και την εμπειρία για να ολοκληρώσει αυτή την επέμβαση ανώδυνα, γρήγορα και με την λιγότερη δυνατή μετεγχειρητική επιβάρυνση για τον ασθενή. Επιπλέον διαθέτει και τις απαιτούμενες γνώσεις για να αντιμετωπίσει και τυχόν διεγχειρητικές ή μετεγχειρητικές επιπλοκές με ασφάλεια και επιτυχία.
Πρώτη επίσκεψη
Ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός αρχικά θα σας εξετάσει κλινικά και θα μελετήσει την ακτινογραφία. Η βασική και απαραίτητη ακτινογραφία για σωστή εκτίμηση ενός φρονιμίτη είναι η πανοραμική ακτινογραφία. Η κλασσική μικρή οδοντιατρική ακτινογραφία δεν προσφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες για αντικειμενική εκτίμηση. Σε κάποιες περιπτώσεις λόγω της θέσης του φρονιμίτη και της γειτνίασης του με ανατομικά μόρια όπως το κάτω φατνιακό νεύρο μπορεί να ζητηθεί ένα Dental Scan, μία εξειδικευμένη ακτινογραφία που προσφέρει πληροφορίες αντίστοιχες με την κλασσική αξονική αλλά με πολύ λιγότερη ακτινοβολία και ταλαιπωρία για τον ασθενή.
Θα σας εξηγήσει γιατί πρέπει να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες σας και θα σας ενημερώσει για την χειρουργική διαδικασία όπως και για τη μετεγχειρητική πορεία. Σε αυτό το στάδιο θα σας αναφέρει πιθανές επιπλοκές αλλά και θα απαντήσει σε κάθε σας ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης. Στο ιατρικό ιστορικό που θα σας ρωτήσει να είσαστε προσεκτικοί στο να πείτε με ακρίβεια κάθε σοβαρή ασθένεια που έχετε περάσει όπως και τυχόν φάρμακα που παίρνετε, άσχετα αν τα θεωρείτε σχετικά η άσχετα με την διαδικασία.
Χειρουργική επέμβαση
Ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεση όπως έχει προγραμματιστεί, που για τον σωστά εκπαιδευμένο και έμπειρο γναθοχειρουργό είναι μία απλή επέμβαση ρουτίνας. Γίνεται η κλασσική τοπική αναισθησία ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις ιδιαίτερης δυσκολίας, για την οποία έχει ενημερωθεί ο ασθενής, μπορεί να επιλεγεί η εξαγωγή να γίνει με μέθη ή ακόμα και με γενική αναισθησία.
Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση η οποία είναι απολύτως ανώδυνη, η ταλαιπωρία του ασθενή μηδαμινή και η ολοκλήρωση της, στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν ξεπερνάει το 15λεπτο.
Μετεγχειρητική περίοδος – Αφαίρεση ραμμάτων
Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης θα εμφανιστεί εξωτερικό πρήξιμο, μία ελαφριά δυσφορία και σπάνια κάποιο αιμάτωμα. Τα συμπτώματα αυτά χειροτερεύουν για 24-48 ώρες και στη συνέχεια αρχίζουν αργά και σταθερά να υποχωρούν σε 5-6 μέρες. Η φυσιολογική μετεγχειρητική εξέλιξη προϋποθέτει την συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες που θα του έχουν δοθεί.
Θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή η οποία θα έχει δοθεί από τον στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό για να γίνουν τα συμπτώματα ηπιότερα και να προληφθούν τυχόν επιπλοκές. Κρύες κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν το πρήξιμο και η πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής εξασφαλίζουν την γρήγορη και απρόσκοπτη επιστροφή της στοματικής κοιλότητας στη φυσιολογική της κατάσταση. Ο έντονος μετεγχειρητικός πόνος μετά την εξαγωγή ενός φρονιμίτη είναι πολύ σπάνιος.
Μετά από μία βδομάδα γίνεται επανεξέταση του ασθενή για να επιβεβαιωθεί η φυσιολογική εξέλιξη της επέμβασης και αφαιρούνται, αν χρειάζεται , τα ράμματα. Ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να φροντίζει την περιοχή για ένα διάστημα ακόμα 1-2 βδομάδων, μέχρι την πλήρη επούλωσή της.