Θεραπεία των κύστεων

Τι είναι οι κύστεις των γνάθων και πως δημιουργούνται

 

Στα οστά της άνω και της κάτω γνάθου πολύ συχνά δημιουργούνται κοιλότητες που ονομάζονται κύστεις. Οι κοιλότητες αυτές τις περισσότερες φορές περιβάλλονται από μία μεμβράνη και περιέχουν υγρό. Είναι απολύτως καλοήθεις και δημιουργούνται είτε αυτόματα είτε από νεκρά δόντια.

 

Σταδιακά μεγαλώνουν, καταστρέφουν το κόκαλο και επεκτείνονται και σε γειτονικά ανατομικά μόρια όπως το ιγμόρειο. Επιπλέον δημιουργούν προβλήματα όπως μολύνσεις και αποστήματα, απώλεια γειτονικών δοντιών που χάνουν σταδιακά τη στήριξή τους και, σε παραμελημένες  περιπτώσεις, ακόμη και κατάγματα των γνάθων.

Ποιά είναι η θεραπεία των κύστεων

 

Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από την εξάλειψη της αιτίας που τις δημιούργησε. Στις περιπτώσεις που αιτία είναι ένα ή περισσότερα δόντια επιβάλλεται η ενδοδοντική  θεραπεία (απονεύρωση) ή, στη χειρότερη περίπτωση, η εξαγωγή των δοντιών αυτών. Εάν οι βλάβες είναι μικρές, η επιτυχημένη ενδοδοντική θεραπεία μόνη της αρκεί για να τις θεραπεύσει.

Πότε χρειάζεται η χειρουργική αφαίρεση της κύστης

 

Σε μεγαλύτερες κύστεις ή σε κύστεις που δεν οφείλονται σε προβλήματα των δοντιών, επιβάλλεται η άμεση χειρουργική τους αφαίρεση. Η χειρουργική ικανότητα και η εμπειρία του ειδικευμένου γναθοχειρουργού εγγυώνται την γρήγορη και ανώδυνη ολοκλήρωση της επέμβασης, η οποία μπορεί να γίνει τις περισσότερες φορές, με τοπική αναισθησία, στο χώρο του ιατρείου. Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και η επιμέλεια του ασθενή στην εφαρμογή των μετεγχειρητικών οδηγιών, εξασφαλίζουν μία ομαλή και σύντομη αποκατάσταση χωρίς καθόλου ταλαιπωρία.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις που η βλάβη είναι εκτεταμένη, πιθανόν λόγω καθυστερημένης διάγνωσης ή αντιμετώπισης, ενδείκνυται η χειρουργική τους αντιμετώπιση με μέθη και τοπική αναισθησία ή ακόμη και με γενική αναισθησία.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ δεν προορίζoνται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας αλλά παρέχονται μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας να επικοινωνείτε πάντα με το στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό.