Ογκοι στη περιοχή του στόματος, των γνάθων και του προσώπου

Πως εμφανίζονται οι καλοήθεις και πως οι κακοήθεις βλάβες;

 

Στη περιοχή του στόματος, των γνάθων και του προσώπου αναπτύσσονται βλάβες σαν πληγές (έλκη) ή σαν διογκώσεις που προέρχονται είτε από τα μαλακά μόρια είτε τα οστά της περιοχής και μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.

 

Είναι κεφαλαιώδους σημασίας η έγκαιρη ανακάλυψη των βλαβών αυτών, η χωρίς καθυστέρηση αξιολόγηση τους από τον στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό και η άμεση και ενδεδειγμένη θεραπευτική τους αντιμετώπιση ώστε να υπάρξει θετική έκβαση και πλήρης αποκατάσταση του προβλήματος.

 

Αν λοιπόν παρουσιαστούν άσπρα ή κόκκινα σημάδια μέσα στο στόμα (λευκοπλακία-ερυθροπλακία), μία πληγή που δεν κλείνει, ματώνει εύκολα ή πονάει για πάνω από 10 μέρες, μία παρατεταμένη διόγκωση ή πάχυνση που μεγαλώνει, βραχνάδα ή χρόνιος πόνος στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση ή στη μάσηση θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό.

Ποιος είναι ο ρόλος του γναθοχειρουργού;

 

Ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός μετά τα ευρήματα από την αρχική κλινική και ακτινογραφική εξέταση θα αποφασίσει για την ανάγκη βιοψίας της παθολογικής περιοχής ώστε να υπάρξει ιστολογική διάγνωση της βλάβης και την ανάγκη περαιτέρω ακτινολογικών (αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, pet-scan) και άλλων εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων.

Ποια η θεραπεία των καλοηθών βλαβών;

 

Η θεραπεία των καλοήθων όγκων είναι η χειρουργική αφαίρεση τους και ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης μπορεί να χρειαστεί να γίνει είτε άμεση είτε καθυστερημένη αποκατάσταση της περιοχής με τα κατάλληλα μοσχεύματα.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση των κακοήθων βλαβών;

 

Η θεραπεία των κακοήθων όγκων είναι αρκετά περίπλοκη και είναι συνήθως συνδυασμός χειρουργικής αντιμετώπισης με ακτινοβολία ή/και χημειοθεραπεία. Η αποκατάσταση γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί στο αρχικό χειρουργείο, στηρίζεται στη χρήση μισχωτών ή ελεύθερων μοσχευμάτων και απαιτεί εξειδικευμένη χειρουργική εκπαίδευση.

 

Για την απόφαση της πλέον ενδεδειγμένης λοιπόν θεραπείας ενός κακοήθους όγκου ο ασθενής μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων παραπέμπεται στο Ογκολογικό Συμβούλιο για να εκτιμηθεί το πρόβλημα του συνολικά και να αποφασιστεί το σχέδιο θεραπείας από όλους τους εμπλεκόμενους ειδικούς. Στο ογκολογικό συμβούλιο συμμετέχουν, εκτός από τον στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό, οπωσδήποτε ακτινοθεραπευτής και ογκολόγος, πιθανά πλαστικός και ΩΡΛ χειρουργός και ειδικός γναθοπροσωπικός προσθετολόγος, στοματολόγος, οδοντίατρος, ψυχολόγος και διατροφολόγος.

 

Οι στόχοι στη θεραπεία των κακοήθων βλαβών είναι η κατά το δυνατόν ριζικότερη αφαίρεση της βλάβης, η πρόληψη ή η ριζική αντιμετώπιση τυχόν μεταστάσεων αλλά και η προσφορά στον ασθενή ενός ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ δεν προορίζoνται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας αλλά παρέχονται μόνο για την γενική ενημέρωσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανησυχία σας να επικοινωνείτε πάντα με το στοματικό και γναθοπροσωπικό σας χειρουργό.