Συνέντευξη Κ. Χούπη, Προέδρου HAOMS2019 Implants and Oral Surgery

Συνέντευξη Κ. Χούπη, Προέδρου HAOMS2019 Implants and Oral Surgery

«Εφέτος οι σύνεδροι του HAOMS 2019 έφυγαν με πολλές γνώσεις, λύσαμε απορίες κι αυτά που τους προτείναμε δεν είχαν κάποια εμπορική παράμετρο»

 

Συνέντευξη Κ. Χούπη, Προέδρου HAOMS2019 Implants and Oral SurgeryΣτατιστικά ο αριθμός των οδοντιάτρων που παρακολουθούν κάθε χρόνο το Συμπόσιο Εμφυτευμάτων και Χειρουργικής Στόματος (ΗΑΟΜS Implants), της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής είναι μεγαλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα συνέδριο που γοητεύει τους διοργανωτές, τους συνέδρους, τους χορηγούς. Έχει εδραιωθεί και η αποτελεσματικότητά του όσον αφορά την γνώση, την εμπειρία και την παρουσία διακεκριμένων διεθνώς ομιλητών, του δίνει τη σφραγίδα της επιτυχίας αξίως.

Μια διαφορετική προσέγγιση στα έργα και τις ημέρες του εφετινού συνεδρίου ΗΑΟΜS κι όχι μόνο, μας αποκαλύπτει σήμερα στο toothnews.gr ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του HAOMS IMPLANTS 2019, κος Κωστής Χούπης DDS, MSc, PhD, Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (Έδρα Γναθοχειρουργικής στην Οδοντιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.)

Από νωρίς, ο κύριος Χούπης ξεκαθάρισε, τους στόχους του. Με το ένστικτο που τον διακρίνει, τακτοποίησε τα πράγματα έτσι ώστε να αποφέρουν τα αποτελέσματα που όλοι είδαμε. “Διάνυσε πολλά χιλιόμετρα” για να εξασφαλίσει ομιλητές, χορηγούς, να συσταθεί το πρόγραμμα, να κάνει νέες συνεργασίες ώστε να διατηρηθεί το συνέδριο στο ύψος που έχει ανέβει.

Ο κύριος Χούπης, ο καταξιωμένος επιστήμονας, ο αγαπητός «δάσκαλος», ο επιτυχημένος Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του HAOMS 2019 γίνεται το συνώνυμο της φράσης: Επιτυχία με πολλή δουλειά, πρόληψη και υπευθυνότητα.

Θεωρείτε ότι το HAOMS πλέον είναι θεσμός για τα Οδοντιατρικά δρώμενα και έχει ανεβάσει τον πήχη των συνεδρίων – σεμιναρίων υψηλότερα;
Το HAOMS IMPLANTS ξεκίνησε το 2016 μετά από μια απόφαση της εταιρείας να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι της ειδικότητάς μας, τα εμφυτεύματα. Έγινε δεκτό με πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους οδοντιάτρους τους οποίους είχε και στόχο. Και έκτοτε έχουν γίνει τρία HAOMS IMPLANTS τα οποία και τα τρία ήταν εξαιρετικά επιτυχημένα. Νομίζω στο χώρο της εμφυτευματολογίας στην Ελλάδα έχει αποκτήσει μια σημαίνουσα θέση και για τους γενικούς οδοντιάτρους και για τους χορηγούς – επαγγελματίες.

Έχετε ανοίξει τα όρια όσο αφορά την θεματολογία.
Το HAOMS ουσιαστικά είναι το συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. Το μεγάλο μας λοιπόν συνέδριο γίνεται κάθε 3 χρόνια.  Το HAOMS IMPLANTS είναι ένα πιο εξειδικευμένο συνέδριο πάλι της εταιρείας μας που έχει άλλο στόχο και ο στόχος είναι να καλύψει το κομμάτι της εμφυτευματολογίας. Στο τομέα αυτό έχουμε πολλά να δώσουμε σαν εταιρεία στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής. Πολλές ειδικότητες και εξειδικεύσεις ασχολούνται με τα εμφυτεύματα αλλά εμείς, πιστεύω, έχουμε πολλά να συνεισφέρουμε.

Κατ’ εξοχήν η δική σας ειδικότητα τοποθετεί εμφυτεύματα;
Ο θεμελιωτής της σύγχρονης εμφυτευματολογίας Per-Ingvar Brånemark πρότεινε στο χειρουργικό του πρωτόκολλο το 1980 τα εμφυτεύματα του να τοποθετούνται από γναθοχειρουργούς . Σιγά σιγά με τα χρόνια τα πράγματα εξελίχθηκαν  και η εμφυτευματολογία πλέον απευθύνεται σε ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος γιατρών  και οδοντιάτρων και διδάσκεται και στις οδοντιατρικές σχολές σε προπτυχιακό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά η δική μας ειδικότητα πιστεύω και λόγω της πολύχρονης εμπλοκής αλλά και της χειρουργικής εμπειρίας και γνώσης είναι η πιο εξειδικευμένη τουλάχιστον στο να προσφέρει πιο ισορροπημένη γνώση.

Ποιοι ήταν οι προσωπικοί στόχοι που είχατε θέσει για την φετινή διοργάνωση. Ποιοι επετεύχθησαν και ποιοι όχι; 
Αρχικά θέλαμε να προσκαλέσουμε επιστήμονες καταξιωμένους από το εξωτερικό, που θα πρόσφεραν και την καινούργια γνώση αλλά και την εμπειρία από παλαιότερες δοκιμασμένες τεχνικές. Αν προσέξατε την θεματολογία και τους ομιλητές θα είδατε ότι παρουσιάστηκαν νέες πρωτοπόρες τεχνικές και μέθοδοι παράλληλα με την παρουσίαση κλασσικών γνώσεων που στηρίζονταν στα δεδομένα του παρελθόντος. Έτσι οι σύνεδροι άκουσαν και καινούρια και κλασικά θέματα και θα μπορέσουν να κρίνουν και να αποφασίσουν για τη μέθοδο που θέλουν να ακολουθήσουν.

Θέλαμε επίσης να δοθεί βήμα και σε καταξιωμένους Έλληνες συναδέλφους οι οποίοι είναι πλέον πάρα πολλοί και η επιλογή τους ήταν πολύ δύσκολη. Επιλέξαμε με γνώμονα την αντιπροσωπευτικότητα από τους τρεις τομείς άσκησης της επιστήμης στη χώρα μας δηλαδή τον ακαδημαϊκό, τον κλινικό δημόσιο και κλινικό ιδιωτικό. Έτσι είχαμε δύο στρογγυλά τραπέζια από τα δύο πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μια ομάδα από το ΚΑΤ και μία ομάδα από έμπειρους καταξιωμένους ελεύθερους επαγγελματίες

Προσπαθήσαμε επίσης να προσφέρουμε ένα συνέδριο όσο το δυνατόν καλύτερο ποιοτικά σε επίπεδο τεχνικής κάλυψης και παροχών. Η αίθουσα, παρόλο που ακούστηκαν παράπονα, αρέσει πολύ στους χορηγούς μας γιατί έχουν την δυνατότητα να είναι πολύ κοντά με τους συνέδρους, έχει δε εξαιρετική πρόσβαση για τους συνέδρους

Συνοψίζοντας στοχεύαμε σε ένα ποιοτικό επιστημονικά συνέδριο, ποιοτικό στα πρακτικά μέρη της διεξαγωγής του και παράλληλα κερδοφόρο για την εταιρεία. Είμαστε μια εταιρεία με λίγα μέλη και στηριζόμαστε σε αυτά τα έσοδα για να μπορούμε να συνεχίζουμε να προσφέρουμε στο χώρο της επιμόρφωσης τόσο για τα μέλη μας όσο και για την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα.

Τελικά επιτεύχθηκαν οι στόχοι;
Νομίζω ναι. Όσο αφορά το επίπεδο των ομιλιών το feedback που έχω είναι ότι όλοι είναι παρά πολύ ευχαριστημένοι. Είναι σίγουρο ότι οι σύνεδροι άκουσαν διαφορετικές απόψεις πάνω στο ίδιο θέμα. Οικονομικά δεν έχω τον τελικό απολογισμό αλλά πιστεύω ότι πρέπει να είναι από τα πλέον επιτυχημένα οικονομικά συνέδριο με πολλή μεγάλη προσέλευση παρόλες τις αντίξοες συνθήκες της πρώτης μέρας.

Ποιες ήταν οι καινοτομίες κατά τη γνώμη σας στο HAOMS 2019;
Λίγο πολύ στα εμφυτεύματα τα βασικά θέματα έχουν λυθεί.

Έτσι όπως σας προανέφερα το ένα σημείο που δώσαμε βάρος ήταν στην προβολή των πλέον σύγχρονων απόψεων παράλληλα όμως με τις κλασσικές. Οι βασικές βιολογικές αρχές δεν έχουν αλλάξει αν λοιπόν οι νέες τεχνικές και τα νέα υλικά δεν τις σέβονται  δεν μπορεί να υπάρξει και ουσιαστική καινοτομία και εξέλιξη. Βάρος επίσης δόθηκε και στη χρήση ψηφιακών τεχνικών, που χρησιμοποιούνται τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την εκτέλεση των σχεδίων θεραπείας.

Επίσης, θέλω να αναφερθώ σε δυο ακόμα καινοτομίες του συνεδρίου, την κάλυψη της χειρουργικής στόματος και την συνεργασία με την Academy of Osseointegration, την Αμερικάνικη εταιρεία οστεοενσωμάτωσης.

Η χειρουργική στόματος είναι ένα κομμάτι της ειδικότητας της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής. Βλέποντας ρεαλιστικά τα πράγματα διαπιστώνουμε ότι η χειρουργική του στόματος τα τελευταία χρόνια ασκείται σε μεγάλο βαθμό από τον γενικό οδοντίατρο είτε λόγω έλλειψης δουλειάς (εννοώ της γενικής οδοντιατρικής) είτε γιατί υπάρχουν διάφορα μεταπτυχιακά και εξειδικεύσεις που πολλοί συνάδελφοι έχουν παρακολουθήσει.

Θεωρούμε ότι σαν ειδικοί γνωρίζουμε το αντικείμενο πολύ καλά και συνεπώς μπορούμε να προσφέρουμε πολύ γνώση και εμπειρία στο γενικό οδοντίατρο τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Με αυτή τη λογική λοιπόν αποφασίσαμε και προσθέσαμε και τη χειρουργική του στόματος σαν ένα παράλληλο κομμάτι του συνεδρίου μας και νομίζω ότι καλύψαμε με επιτυχία πολλά σχετικά θέματα.

Η Academy of Osseointegration είναι μια αμερικάνικη εταιρεία εμφυτευματολογίας που έχει πάνω από 6000 σε 70 χώρες. Της διαθέσαμε το πρώτο πρωινό, συγκεκριμένα το 20% του συνεδρίου το οποίο το οργάνωσε και το κάλυψε μόνη της μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της να συνεργάζεται με τις τοπικές εταιρείες ανά τον κόσμο και να συμμετέχει  στα συνέδρια τους.

Την συνεδρία οργάνωσε και συντόνισε ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας Dr J. Taylor και συμμετείχαν ο Fouad Khoury, τον οποίο ξέρουν πολλοί καλά οι Έλληνες συνάδελφοι και δύο νεότεροι ο Fernando Rojas-Vizcaya και ο Daniele Cardaropoli.

Ήταν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεδρία με πολύ σύγχρονα θέματα, μεγάλη συμμετοχή και με μηδενικό κόστος για την εταιρεία μας. Πιστεύω ότι τόσο η εταιρεία μας όσο και όλη οδοντιατρική κοινότητα μπορεί μόνο να ωφεληθούν από μια συνεργασία με μία διεθνή εταιρεία που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εμφυτευματολογία και ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις επιστημονικές της δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Οι χορηγοί, κινητήρια δύναμη για την διεξαγωγή του συμποσίου; Προσέφεραν master classes με εισηγητές διεθνούς φήμης και αγαπητούς στην ελληνική οδοντιατρική κοινότητα γιατί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της επιστημονικής σας εταιρείας; 
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι χορηγοί πιστεύουν στο συνέδριό μας και χωρίς την βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοιο υψηλό επίπεδο προσκεκλημένων. Το είπα και στην εισήγησή μου το λέω ξανά.

Πιστεύω όπως ξεκίνησε το HAOMS πριν 3 χρόνια είχε επιτυχία από την πρώτη φορά γιατί στο χώρο της οδοντιατρικής τόσο η ειδικότητά μας όσο και η εταιρία μας έχουν μια αναγνώριση και εκτίμηση από τον γενικό οδοντίατρο. Είναι γεγονός ότι τα θέματα καλύπτονται υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, οι ομιλητές είναι έμπειροι και καταξιωμένοι και έτσι το αποτέλεσμα είναι σύγχρονο και υπεύθυνο. Η μεγάλη συμμετοχή και η ουσιαστική οικονομική βοήθεια των χορηγών μας επιτρέπουν να καλούμε διάσημους ξένους ομιλητές που σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε το ψηλό κόστος.

Με την ευκαιρία για άλλη μια φορά εκ μέρους της εταιρείας αλλά και προσωπικά θέλω να τους ευχαριστήσω για τη σημαντικά συνεισφορά τους στην επιτυχία του συνεδρίου.

Αν σας ζητούσα να κάνετε μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, ποιους «σταθμούς» θα ξεχωρίζατε; Είναι το HAOMS ένας από αυτούς;
Δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να σας πω όλους τους σταθμούς. Αλλά θεωρώ ότι από τους μεγαλύτερους σταθμούς ήταν η κατοχύρωση της ειδικότητας της γναθοχειρουργικής σε πρώτη φάση , η οποία έγινε κάποια στιγμή τη δεκαετία του 90. Το 2003 η μετονομασία της σε στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική, και η εναρμόνισή της με τις οδηγίες της ευρωπαϊκής ένωσης το 2014, και αυτοί μπορούν να θεωρηθούν σταθμοί της εξέλιξης της ειδικότητας. Τώρα αν το HAOMS Implants θεωρείται σταθμός δεν ξέρω αλλά σίγουρα είναι μια πολύ σημαντική κίνηση της εταιρείας. Είναι ένα συνέδριο το οποίο επιστρέφει στη βάση της επιστήμης μας που είναι η γενική οδοντιατρική και προσφέρει στον οδοντίατρο γνώση και εμπειρία πάνω σε ένα θέμα που η ανάγκη παρακολούθησής του αυξάνει μαζί με τον αριθμό αυτών που ενδιαφέρονται να μάθουν και να εξελιχθούν.

Το μέλλον τι επιφυλάσσει; Τι ρόλο μπορεί να παίξει η επιστημονική εταιρεία στην οποία ανήκετε, σε ένα οδοντιατρικό περιβάλλον όπου η εμφυτευματολογία γίνεται απαραίτητη στην καθημερινή πράξη, η γνώση και η επιστήμη διαρκώς εξελίσσεται;
Το μέλλον διαγράφεται αισιόδοξο και ενδιαφέρον. Από ότι ξέρω υπάρχει μια οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από ότι μαθαίνω θα αποκτήσουν ιδιαίτερη δύναμη οι επιστημονικές εταιρείες. Περιμένουμε από το υπουργείο το νομοσχέδιο αλλά φαίνεται ότι η κάθε εταιρεία εκτός από αμιγώς επιστημονική θα έχει και τον σχεδιασμό και έλεγχο της ειδικότητας στην οποία ανήκει. Θέλω να πιστεύω ότι έτσι η εταιρεία μας θα αποκτήσει περισσότερα ενεργά μέλη αφού πλέον όλοι οι ειδικοί για να ασκούν την ειδικότητα θα πρέπει να είναι ενεργά μέλη της. Το νομοσχέδιο αυτό έχει να κάνει γενικά με τις επιστημονικές εταιρείες όχι μόνο της οδοντιατρικής αλλά όλης της ιατρικής επιστήμης.

Η αγορά γεμάτη εμφυτεύματα που διαφέρουν στο κόστος γιατί όλοι υποστηρίζουν ότι διαθέτουν τα καλύτερα. Πως μπορείτε να προστατέψετε την οδοντιατρική κοινότητα;
Ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε σε αυτό είναι να διατηρήσουμε την σοβαρότητά και την υπευθυνότητα μας σαν εταιρεία και σαν εξειδικευμένοι επιστήμονες. Να εκφράζουμε την άποψη μας ανεπηρέαστοι από εταιρείες, εξελίξεις, πράγματα που είναι της μόδας ώστε να συνεχίσουν οι συνάδελφοι να μας δείχνουν εμπιστοσύνη και να παρακολουθούν τα συνέδρια μας. Εκεί μπορούν να μπουν τα όρια, να λυθούν απορίες και πιστεύω ότι όσοι παρακολούθησαν φέτος το HAOMS2019 έφυγαν γνωρίζοντας κάτι περισσότερο.

Το επόμενο μεγάλο συνέδριο της εταιρείας πότε θα γίνει;
Συζητάμε ήδη για το Haoms Implants 2020. Το μεγάλο το δικό μας θα είναι το 2021.Το κλασσικό HAOMS.

Tι θα συμβουλεύατε τον επόμενο πρόεδρο διοργάνωσης;
Σοβαρούς και υπεύθυνους ομιλητές, σύγχρονη θεματολογία, έγκαιρη διοργάνωση, καλή προώθηση  ώστε η θετική φήμη που έχει το HAOMS Implants να διατηρηθεί και να συνεχίσει να προσελκύει τον επιστημονικό κόσμο.

Θα το ξανακάνατε;
Όχι άμεσα αλλά ναι. Αν και είχα αρχικά κάποιες επιφυλάξεις, τελικά ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία που προχώρησε χωρίς προβλήματα και είχε επιτυχία σε όλους τους τομείς. Ήμουνα τυχερός γιατί όλοι συνεργάτες δούλεψαν εξαιρετικά και συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία του.

Πηγή